Gdansk
CITY GUIDE

© Michael Hardenfelt, 2013

 

 

 

 

 


Startside

Historien - Gdansk og 3-City

Praktiske oplysninger

Værd at besøge

Museer

Hoteller og restauranter

Indkøbsmuligheder

Overnatning

Gdansk - Gamle by

Gdansk - langs S-banen

Sopot

Gdynia

Film

Turistguide i Gdansk

Information om Polen

Polsk - dansk oversættelse


Nyhedsblog - aktuelle begivenheder i Gdansk


Lokale madtraditioner

Aktiv ferie - forskellige muligheder
Oliwa

Værd at besøge

Der er masser af steder i 3-city som er ideelle til en udflugt, og der er mængder af museer

Hel er en meget lang og meget smal halvø, som danner en naturlig dæmning mellem Baltikum og Gdansk-bugten. Den 34 kilometer lange tange har traditionelt været bebygget med små kasjubiske (se Kasjubien) fiskelejer, ligesom området med sin beliggenhed har haft en afgørende militærstrategis betydning, og derfor delvist har været lukket af for offentlighed.

Stedet har dog nu udviklet sig til et feriereservat, med pensionater som er strøet ud langs tangen, og hvor man på få minutter an nå fra den ene sandstrand (mod Baltikum) til den anden (mod Gdanskbugten).

Ude på spidsen ligger byen Hel, som er den yndigste lille fiskerby med små hyggelige restauranter, havbad, lystbådehavn, fiskerimuseum og en afdeling af Gdansk Universitet som har et offentligt tilgængeligt bassin, hvor de undersøger sæler. Endvidere er flåden fortsat repræsenteret i byen. Byen er velbesøgt i sommerperioden, og kan nås med bil, tog og i sommerperioden færge fra Gdansk, Sopot eller Gdynia.

Zoologisk have i Oliwa skal ikke besøges for sin store dyrebestand, men fordi det er en stor, vild park med dyr, et perfekt sted at tage hen med hele familien på en dag hvor man har fået nok af strand og kultur.

Rewa er en af flere idylliske landsbyer og fiskerlejer som ligger mellem Gdynia og halvøen Hel. Flere af dem er maleriske, og lever deres eget, dovne liv i udkanten af metropolen, selv om turismen er i hastig udvikling. Rewa ligger omkring 10 Km. fra Gdynia, og byen liver om sommeren op med små, hyggelige restauranter og alt hvad man ellers kan forvente på en udflugt. Det særlige ved Rewa er en naturlig tange, der ligesom skaber en bugt i bugten, og gør den ideel til vandsport, selv for børn og personer uden særlig træning. Langs kysten udlejes forskellige former for både og surfudstyr, og sandstranden er ideel til en drivedag.

Kasjubien er en kulturregion som blandt andet omfatter 3-city, selv om der ikke er så mange kasjuber tilbage i Gdansk, Sopot eller Gdynia. Kasjuberne taler deres eget sprog, Kasjubisk, som er uforståeligt for polakker, men som af nogen alligevel betragtes som en dialekt. Alle Kasjubere er imidlertid i stand til at slå over i polsk, hvis det er nødvendigt.

Det er et naturskønt, relativt tyndt befolket område, med egne dragter og traditioner, og også en arkitektur som adskiller sig fra den almindelige stil langs kysten, blandt andet med bindingsværkshuse og tårne i træ.

Rusland eller Kaliningrad; en enklave som ligger indelukket mellem Polen og Litauen, kun 150 Km. fra Gdansk. Selve byen blev grundlagt af den Tyske Orden i 1356, og selv efter at Ordenen mistede magten var byen en delvist uafhængig Preussisk by. Byen blev helt uafhængig af Polen i 1657, og blev herefter en fuldgyldig del af Preussen. Den kom først under sovjetisk herredømme i 1945, hvor området blev renset for indbyggere af tysk herkomst, men fortiden er tydelig i arkitekturen.

En smuttur til Kaliningrad er en mulighed for at se en historisk by, samtidigt med at man oplever Rusland. Turen kan gøres i bil på 3-4 timer, men det er også muligt at gøre turen med bus. Man skal være opmærksom på at en rejse til Rusland indbefatter bureaukratiske vanskeligheder som fx. visum, og reglerne ændres løbende, så se de aktuelle regler og advarsler på Udenrigsministeriets hjemmeside: http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/rejsevejledninger/rusland/

 

Trojmiejski Park Krajobrazowy (Landskabsparken i 3-city) begynder ved Gdansk, og strækker sig over Sopot, Gdynia og et godt stykke ind i Kasjubien. Det 20.000 hektar store område er en blanding af naturreservat og udnyttet skov, men det meste er dog vildt og karakteriseret af store niveauforskelle, en mangfoldigheder af træer og et rigt dyreliv. Skovene er et populært udflugtsområde for polske familier, som på fridage tager på svampejagt i skoven.

 

Open Air Festival er en af Europas førende rockfestivaler, som hvert år afholdes i Gdynia. Festivalen står på i fire dage, og finder sted i begyndelsen af juli, normalt lige efter Roskildefestivalen, og der er ofte sammenfald mellem de optrædende. Prisen lå i 2013 på 189 zloty for en endagsbillet, og 470 zloty for en 4-dages billet.

Jarmark Dominikanskie. Finder sted hver år fra 27. Juli til 18. august. Hele den indre by i Gdansk omdannes til et marked, hvor der sælges håndværksprodukter, originale fødevarer og antikviteter. En genialt sted til at få en på opleveren, og samtidigt lære noget om byen og om traditionelt håndværk, som er rigt præsenteret i de mange boder.

Shakespeare-festival. Hvert år i slutningen af juli og begyndelsen af august. Forestillingerne spilles på forskellige teatre og i fri luft af internationale grupper, overvejende på engelsk.

Mozart-festival. Afholdes hvert år i august. 13 koncerter som spilles i Domkirken i Oliwa.

Jazznætter. Koncertseancer i Gdansk i august måned hvert år med lokale musikere.

Festival Top Trendy. Koncerter med førende polske underholdningsmusikere, som afholdes hvert år i slutningen af juni i Skovoperaen i Sopot.

Sopots Opera festival løber af staben hvert år i Skovoperaen i perioden juni-september med deltagelse af førende internationale ballet- og operaforestillinger.

Strudsefarmen i Kniewo. Tag børnene med og besøg strudsefarmen, hvor der også er alle de dyr der normalt firdes på en bondegård - og lidt til. Efter besøget er det muligt at besøge restauranten, som (blandt andet) byder på strudsekød elelr strudseomelet. Voksenbillet 6 zloty. Omkring 50 km. fra Gdansk.

http://strusie-kniewo.com/wycieczki-indywidualne/

 

TIL TOPPEN

 ZOO
Tryk på linket for praktisk information og billedmateriale

Polen Blog

Lidt af hvert om Polen på dansk