Gdansk
CITY GUIDE

© Michael Hardenfelt, 2013

 

 

 

 

 


Startside

Historien - Gdansk og 3-City

Praktiske oplysninger

Værd at besøge

Museer

Hoteller og restauranter

Indkøbsmuligheder

Overnatning

Gdansk - Gamle by

Gdansk - langs S-banen

Sopot

Gdynia

Film

Turistguide i Gdansk

Information om Polen

Polsk - dansk oversættelse


Nyhedsblog - aktuelle begivenheder i Gdansk


Lokale madtraditioner

Aktiv ferie - forskellige muligheder
Museer i Gdansk

 

Museer Gdansk

Gdansk gør meget ud af sit image som kulturby; ikke bare byens arkitektoniske fremtræden og de mange arrangementer gør byen speciel, men også et meget stort antal museer i forhold til byens størrelse. Man skal huske på at både arkitekturen og de mage museer til dels skyldes de polske myndigheders ønske om efter 2. Verdenskrig at understrege polskheden i Gdansk, og samtidigt udviske den tyske fortid. Selv om man de sidste år har selv en mere imødekommende holdning til den tyske fortid fra officielt hold, så ligger fortidens retningslinjer fortsat mentalt i hovedet på medarbejderne, ligesom der ikke er sket nogen fundamental ændring i den måde museerne er indrettet på. Man skal derfor være opmærksom på at man ved et museumsbesøg til dels vil blive præsenteret for virkeligheden, sådan som de kommunistiske myndigheder opfattede den før systemskiftet. 

Museumsbesøg afhænger af personlig smag, og man kan udmærket nyde 3-city uden at besøge et eneste museum. Hvis jeg personligt skulle anbefale noget, så er det Ravmuseet på Kultorvet, hvor man ser både fangehuller og rav på en måde man normalt ikke får mulighed for at se det på. Det Europæiske Solidaritetscenter lige ved siden af hovedindgangen til skibsværftet i Gdansk, for alle som er interesseret i Solidaritet og overgangen fra kommunisme til demokrati. Artus Palæ er en mulighed for at betragte nogle pragtfulde sale og føle middelalderen, uden at skulle bruge en hel eftermiddag på det. Til en heldagstur vil et besøg på Malbork være en fantastisk tidsrejse – uanset om man er i byen med eller uden børn.

 

Gdansk

Havmuseet i Gdansk

http://www.en.cmm.pl/

Havmuseet i Gdansk har hovedsæde ved havnefronten i den gamle by i Gdansk, og består samlet af 4 museer samt et antal filialer i andre byer:

1.       Center for Søkultur (Osrodek Kultury Morskiej) ligger lige ved siden af den gamle kran ved havnefronten (Dlugie Pobrzeze). I stueetagen findes restaurant og en butik med informationsmateriale og souvenirs,  en interaktiv udstilling primært rettet mod børn på 1. sal, og en samling af traditionelle småbåde fra hele verden på 2. sal. På øverste etage befinder der sig en restaurant, som man kan besøge uden at besøge selve udstillingen.

2.       Den gamle kran (Zuraw) ul. Szeroka 67/68. Voksenbillet 8 zl.

Ligger til venstre for hovedsædet, men indgang fra bagsiden. Entrebilletten købes i receptionen i Centeret. Udstillingen viser hvordan Gdansk fungerede i middelalderen, med imitationer af købmændenes kontorer, et privat hjem, håndværk forbundet med havnen og modeller af havneområdet. Endvidere ser man mekanismen i selve kranen, som var en af de kraftigste i datidens Europa.

3.       Sołdek – ul. Ołowianka 9-13.

Det første skib som blev bygget i Gdansk efter 2. Verdenskrig ligger i kanalen. Det er normalt åbent for besøg, men er pt. lukket.

4.       Spichlerze na Ołowwiance (lagerhallerne). ul. Ołowianka 9-13.

I forhold til centrum ligger museet på den anden side af kanalen, skråt overfor den gamle kran. Man passerer lystbådehavnen og Hotel Gdansk på vejen til museet. Det er gamle lagerhaller der er adapteret til et søfartsmuseum, hvor man kommer tæt på sømændenes og havnearbejdernes liv. Der er talrige modeller i fuld størrelse, originale redskaber og plancher som illustrerer livsbetingelserne for søfarere i handels- eller krigsflåden. Som afslutning en righoldig samling af mallerier fra havnen og kystområdet over de sidste mange hundrede år.

 

Nationalmuset i Gdansk

http://mng.gda.pl/?lang=en

 

Nationalmuseet i Gdansk består af 5 afdelinger i selve Gdansk by.

1.       Zielona Brama (Den Grønne Port). ul. Długi Targ 24. Voksenbillet 10 zl.

Beliggende i det prægtige palæ som markerer enden på hovedstrøget i Gdansk, Dlugi Targ, og som i 1568 blev opført som kongeligt residens af arkitekterne Regnier af Amsterdam samt tyskeren Hans Kramer. Museet har skiftende udstillinger i to store sale på 1. sal.

2.       Oddział sztuki Dawnej (Afdelingen for gamle kunstgenstande). ul. Toruńska 1. (udkanten af centrum) Voksenbillet 10 zl.

Museet er beliggende i et gammelt franciskanerkloster, og huser en imponerende samling af middelalderkunst, skabt over en periode på over 100 år af private bidrag og statslige indkøb. Motiverne er portrætmalerier, landskaber og religiøse motiver.

3.       Oddział sztuki Nowoczesnej (Afdelingen for nutidskunst). ul. Cystersów 18 (ved siden af Domkirken i Oliwa). Voksenbillet 10 zl.

Beliggende i Pałać Opatów (xxx)

4.       Gdańska Galeria Fotografii (Gdansk Fotogalleri). ul. Grobla I 8/11 (centrum). Voksenbillet 2 zl.

En samling fotografier fra Gdanskområdet og de tidligere polske områder i Ukraine, Hviderusland og Litauen.

5.       Oddział Etnografii (Etnografisk Afdeling) ul. Cystersów 19. (ved siden af Domkirken i Oliwa). Voksenbillet 8 zl.

 

Gdansk historiske museum

http://www.mhmg.gda.pl/en

 

Otte forskellige udstillinger bliver det til på Gdansk historiske museum. De er imidlertid hver i sær ikke overvældende store, så man kan sagtens klare nogle stykker på en regnvejrsdag.

1.       Artus Palæ (Dwor Artusa) – ul. Długi Targ  43-44. Voksenbillet 10 zl.

Et gammelt mødested mellem byens indflydelsesrige købmænd og adlen, og flere broderskaber holdt møde i lokalerne. Artus Palæ opstod som en ridderklub i middelalderen med reference til Kong Artur og ridderne om den runde bord, o tilsvarende institutioner opstod i mange andre europæiske byer. Stedet er op til vore dage anvendt som mødested for store møder af symbolsk betydning, og listen over dignitarer som har besøgt stedet er imponerende (inkluderer en lang række kronede hoveder og præsidenter, inklusive Dronning Magrethe, samt førende personligheder fra hele verden). Bygningen blev første gang opført i 1350, og er senest genopbygget efter at være blevet delvis ødelagt under 2. Verdenskrig. En del af samlingen blev redet fra ødelæggelse, og udgør kernen i de nuværende eksponater. Fra 1742 fungerede bygningen som børs.

 

Den store mødesal i gotisk stil er er studium i pragtudfoldelse, og detaljerne og interiøret vidner om de tidsaldre som Gdansk har gennemlevet. Det er specielt værd at lægge mærke til møblementet og urværker, som blev produceret i og eksporteret fra Gdansk i stor målestok frem til det 19. århundrede.

2.       Uphagens Palæ (Dom Uphagena) - ul. Długa  12. Voksenbillet 10 zl.

Palæ opført af købmanden Johann Uphagen fra 1775. Denne særdeles velhavende borger døde barnløs, og indstiftede i sit testamente en fond som skulle holde bygningen i uforanderlig stand for fremtiden. Fra 1911 fungerer bygningen som museum, som viser et typisk velhavende borgerhjem fra 1700-tallets Gdansk. En del af eksponaterne blev reddet fra krigens ødelæggelser, mens resten er tro rekonstruktioner af den oprindelige bygning og dens interiør.

3.       Wisloujscie Fortet (Twierdza Wisłoujście). ul. Stara Twierdza  1. Voksenbillet 10 zl.

Udenfor centrum. Kun åbent i sommerperioden. Mange trapper.

Middelalderfort ved indsejlingen til Gdansk. Fremvisning af fortet med guide på polsk, engelsk, tysk eller russisk. Under fremvisningen ser man samlingen af gamle våben og kanoner, hører lidt om krigsteknik og fortets historie som effektiv forsvarer af Gdansk. Øverst på tårnet er der udsigt til Westerplatte hvor 2. Verdenskrig startede i 1939, og der er også en imponerende panoramaudsigt over Gdansk by, skibsværftet og det nye stadion.

4.       Ravmuseet (Museum Bursztynu) – Targ Węglowy  26. Voksenbillet 10 zl. Mange meget stejle trapper.

Ravmuseet i Gdansk ligger i det gamle fængsel og domhus. Museet huser en imponerende samling af rå rav i alle størrelse og kvaliteter. Der ses klumper på adskillige kilo, og man ser hvor mange farvetoner og klarhedsgrader der findes indenfor rav. Der er også righoldige eksempler på rav med insekter eller plantedele. Mange af eksemplarerne kan betragtes gennem forstørrelsesglas eller mikroskop. Højere oppe i bygningen ses eksempler på klassisk kunsthåndværk, tekstiler med rav og modeller af gamle værksteder. På de øverste etager er der eksempler på smykker, moderne ravkunst og avantgarde anvendelse af rav. Gennem hele udstillingen går man gennem det gamle middelalder fængsel, med cellerne fra fortidens fængsel. Udstillingen afsluttes uden rav – med et besøg i rigtige fængselsceller, forhørslokaler og torturudstyr. Endvidere er der en tematisk udstilling om fangernes vilkår.

5.       Rådhuset (Ratusz) – ul. Długa  46/47. Voksenbillet 10 zl. En del trapper.

Beliggende i det gotiske rådhus på hovedstrøget i Gdansk. Man ser den gamle rådssal i al sin overdådighed, samlinger af traditionelle møbler fra Gdansk, en udstilling af sølv- og kobbermønter fra middelalderen samt senere pengesedler. En række lokaler har udstillinger af fotografier fra Gdansk umiddelbart efter afslutningen af 2. Verdenskrig, dvs. billider af ruinerne efter de russiske bombardementer. Endvidere er en del lokaler koncentreret om en tematisk udstilling af livet i Fristaden Gdansk i mellemkrigstiden, hvor byen var en selvstændig stat. 

6.       Wartownia (vagtbygning) nr. 1 på Westerplatte. ul. Mjr. H. Sucharskiego. Voksenbillet 4 zl.

Udenfor centrum. Kun åbent i sommerperioden.

Vagtbygning fra mellemkrigstiden. Husede polsk kontingent soldater, og var et af de centrale punkter i kampene ved udbruddet af 2. Verdenskrig.

7.       Museum Poczty Polskiej (Det polske postmuseum). ul. Obrońców Poczty Polskiej  1/2. Voksenbillet 8 zl.

Lille museum som fortæller om det polske postvæsens historie. Hovedvægten er lagt på Gdansk i perioden som fristad i årene mellem de to verdenskrige. Hyggelige omgivelser, som ikke kræver for meget af den besøgende.

8.       Muzeum Zegarów Wieżowych (Museet for tårnure). ul. Wielkie Młyny  10. Voksenbillet 10 zl. Åbent i sommerperioden. Trapper.

Museet ligger i tårnet til St. Katarzyna kirken i udkanten af centrum. En spændende samling af urværker fra det 15. til den 20. århundrede.

 

 

Centrum Hewelianum, Gradowa 6 Nogle hundrede meter fra Hovedbanegården i Gdansk. Voksenbillet 8 zl.

Centrum Hewelianum er er videnskabsmuseum. Interaktiv udstilling for alle aldersklasser fremmer forståelsen for fysik, astronomi, historie og biologi.

http://www.hewelianum.pl/index.php/index.php

 

Muzeum archeologiczne (det Arkæologiske museum), Mariacka 25/ 26. Voksenbillet 6 zl.

Traditionelt museum med eksponater og plancheudstillinger fra regionen. Udstillingen viser hvordan de tidligste mennesker i Pomorski-regionen levede, og gennemgår resultaterne af arkæologiske udgravninger. Endvidere en afdeling fra Sudan, hvor museet gennemfører undersøgelser.

http://www.archeologia.pl/

 

Strefa historyczna Wolnego Miasta Gdanska, Długi Targ 21/23. Voksenbillet 8 zl.

Museet er beliggende på førstesalen i en stor lejlighed på første sal. Indgang gennem reception i stuen. Her er samlet en imponerende mængde genstande og fotografier fra Gdansk i 1920-1939, hvor byen var fristad under folkeforbundet. Man kommer ind i borgernes hjem, ser deres køkkenudstyr, arbejdsredskaber og madvarer. Suppleret af plancher, som forklarer om byen situation i mellemkrigsperioden.

 http://www.strefahistorycznawmg.pl/

Galeria Starych Zabawek (Legetøjsmuseet). ul. Piwna 19/21. Voksenbillet 8 zl.

Yndigt lille museum med udstilling af legetøj fra det 20. århundrede. Der er en del legetøj fra før 2. Verdenskrig, men hovedparten stammer for Polen i perioden 1945-1989, men også eksempler på senere legegenstande. Hvis man er fascineret af legetøj kan man bruge lang tid på at fordybe sig i de enkelte genstande og perioder, men museet befinder sig i noget som i princippet er en 3-værelsers lejlighed i stueplan, så man kan også blive færdig meget hurtigt.

Europejskie Centrum Solidarności ECS (Det Europæiske Solidaritetscenter), Doki 1. Voksenbillet 6 zl.

Fast udstilling ”Vejen til frihed”. Udstillingen er et panorama over oppositionsbevægelsen Solidaritets kamp for frie fagforeninger og systemændringer i 70erne og 80erne. Der er modeller af karakteristiske elementer fra kommunisttidens Polen, b.la. en dagligvarebutik, et offentligt toilet og en typisk topersoners fængselscelle med køjesend, håndvask og toilet. Der ses plancheudstillinger med løbesedler, en kopi af Leninstatuen fra Skibsværftet og en model af et hemmeligt trykkeri. Flere steder viser store skærme filmoptagelser fra arbejdskampene, og man føler sig som deltager i en rigtig revolution.

Museet er ved at blive udbygget med en 25.000 kvadratmeter stort unikt bygningsværk i tilknytning til skibsværftet. Centeret skal ud over museum fungere som forskningscentrum, kultursted og konferencecenter. Hjemmesiden henviser til det nye center: http://www.ecs.gda.pl/About_us

Museet for 2. Verdenskrig

Er under opførelse efter en regeringsbeslutning i 2008. Forventes færdigt om nogle år, og bliver formodentligt et førende museum indenfor sit felt.

http://www.muzeum1939.pl/

 

Sopot

Panstwowa Galeria Sztuki (Statens Kunstgalleri), Plac Zdrojowy 2, Sopot (ved pladsen foran molen). Voksenbillet 10 zl.

Skiftende udstillinger af polsk og international kunst, men med særlig vægt på moderne polsk kunst, dvs. polske kunstnere fra de sidste 100 år.

Store, høje udstillingslokaler på næsten 1.000 kvadratmeter spreder sig over tre etager, hvor hver etage normalt udstiller et bestemt tema eller en særlig kunstner.

http://www.pgs.pl/

 

Pawilion Wystawniczo-edukacyjny przy Grodzisku (Udstillingspavillon, det arkæologiske museum i Sopot). Haffnera 63. En del af det Arkæologiske museum i Gdansk. Voksenbillet 10 zl. Specielle skoletilbud med rundvisning.

Rybackie Mini muzeum. (Minimuseet for fiskeri) - al. Wojska Polskiego 9.

Ligger ud til strandkanten ved siden af strandrestauranten ”Przystan”, omgivet af stadigt aktive fiskerbåde i træ. Museet holder til i en hytte, hvor klassiske fiskeriredskaber står tæt ved siden af hinanden. En oplevelse for alle fiskeri-interesserede, og de som synes det er spændende at kigge på gammelt håndværk. Kombineres fint med en strandudflugt.

https://www.facebook.com/rybackieminimuzeum

 

Gdynia

Dar Pomorze (Skoleskib - en del af Sømuseet i Gdansk). Al. Jana Pawla II, (havnepromenaden i Gdynia). Voksenbillet 8 zl.

Bygget 1909 som skoleskib, først anvendt af tyskerne, derefter franskmændene, inden det i 1930 blev erhvervet af Polen. Her virkede det som skoleskib frem til 1982, hvor det blev inddraget som museum.

http://www.en.cmm.pl/

Muzeum Miasta Gdynii (Gdynias bymuseum), Zawiszy Czarnego 1 (nogle hundrede meter fra havnen). Voksenbillet 7 zl.

Udstillingen viser Gdynias udvikling, med vægt på byens opståen i mellemkrigstiden.

http://www.muzeumgdynia.pl/aktualnosci/

Muzeum Marynarki Wojenny (Søværnets museum), Zawiszy Czarnego 1B. Voksenbillet 10 zl. (12 zl. for billet til søværnets museum + destroyeren Blyskawica)

Museum åbnede december 2012, og består af 3000 kvadratmeter udstillingshaller. Der præsenteres skibsmodeller og søslag, helt tilbage fra 1600-tallet, hvor søslag med svenskerne var en væsentlig det af hverdagen. Det vises også uniformer fra forskellige epoker, kanoner og miner.

samt

ORP Błyskawica - Okręt Muzeum (Błyskawica – ældre destroyer), Nabrzeże Pomorskie 1. Voksenbillet 10 zl. (12 zl. for billet til søværnets museum + destroyeren Blyskawica)

Destroyer som tjente i det polske søværn fra 1937 til 1967. Ligger fast i Gdynia havn siden 1976.

http://www.muzeummw.pl/

Akwarium Gdynskie (Gdynias Akvarium), al. Jana Pawła II 1. (havnepromenaden i Gdynia). Voksenbillet 24 zl.

Kæmpestort museum, omgivet af vand til tre sider, med fisk og vandmiljøer fra hele verden. Ideelt sted til en regnvejrsdag.

http://www.aquarium.gdynia.pl/

Muzeum Emigracji (uvandringsmuseet), al. marsz. Józefa Piłsudskiego 18.

Et vældigt museum som er under bygning ved havnen i Gdynia. Museet forventes åbent omkring årsskiftet 2014/ 2015, og vil koncentrere sig om de forskellige emigrationsbølger der har ramt Polen over de seneste par hundrede år, med det resultat at der i dag findes polske befolkningsgrupper i alle europæiske og amerikanske lande.

http://muzeumemigracji.pl/en/

 

Udenfor 3-city:

Stutthof er et museum beliggende i den tidligere nazistiske koncentrationslejr, Stutthof, omkring 50 Km. fra Gdansk. En del af de oprindelige barakker og gaskamrene er bevaret, og andre elementer så som krematorierne er rekonstrueret. Det er ikke den største eller mest velbevarede koncentrationslejr på polsk område, men et besøg i en hvilken som helst af disse lejre giver et uudsletteligt indtryk, og minder om de grusomheder der foregik under 2. Verdenskrig. Udstillingen består af selve lejrområdet og barakkerne, hvor der i de fleste er tematiske plancheudstillinger, modeller eller genstande som er fundet efter befrielsen.

http://stutthof.org/english

 

Malbork er et must, hvis man har nogle dage i Gdansk. Slottet eller borgen blev opført og udbygget i perioden fra 1309 – 1457 som hovedsæde for de tyske Korsriddere, der havde etableret en solid magtposition i Østersøregionen, og kiggede med interesse på Polen. Ordenen led nederlag mod Polen i et gigantisk slag i 1410, men fastholdt alligevel magten i området som en underlagt del af Polen, inden den senere udviklede sig til den Preussiske stat. Bygningsværket har flere gange været udsat for alvorlige ødelæggelser, men er blevet genopbygget hver gang.

Det er en enorm borg, som dominerer hele området og den omkringliggende provinsby. Et besøg giver en ægte fornemmelse af livet på en middelalderborg, og også et indblik i en væsentlig del af Europas historie. En tur til Malbork er en heldagstur, bare rundvisningen tager over 3 timer, og man bruger også lidt tid på transport fra Gdansk og ventetid samt eventuelt en rundtur i byen. Billetterne koster omkring 40 zloty i sommerperioden og 30 zloty i vinterperioden, lidt dyrere hvis man vil have en guide på engelsk, tysk, fransk eller spansk. Der er rabat på familie- og gruppebilletter.

http://www.zamek.malbork.pl/index.php?lang=en

Muzeum Rybołówstwa (Fiskerimuseet på Hel) (en del af Sømuseet i Gdansk), Bulwar Nadmorski 2, Hel.

En fint lille museum med fiskerbåde og andre fiskeriredskaber samt beskrivelse af fiskernes liv i små afsondrede samfund. En perfekt supplering ved et besøg på halvøen Hel.

http://www.en.cmm.pl/

 

 

 

 

TIL TOPPEN

 
Film fra Gdynias Akvarium:
https://www.youtube.com/watch?v=ZXWLtivfogU


Polen Blog

Lidt af hvert om Polen på dansk