Gdansk
CITY GUIDE

© Michael Hardenfelt, 2013

 

 

 

 

 


Startside

Historien - Gdansk og 3-City


Praktiske oplysninger

Værd at besøge

Museer

Restauranter og barer

Indkøbsmuligheder

Overnatning

Gdansk - Gamle by

Gdansk - langs S-banen

Sopot

Gdynia

Film

Turistguide i Gdansk

Information om Polen

Polsk - dansk oversættelse

Lokale madtraditioner

Aktiv ferie - forskellige muligheder
fedt, brød og øl

 

Lokal mad og drikke i 3-city.

 

Gdansk er en ganske ny by, betragtet på den måde at der praktisk talt ikke er nogen indbyggere hvis forfædre levede her før 1940. Vi taler derfor om ganske få generationer til at opbygge nye kulinariske traditioner, og hovedparten af den tid fandt sted i kommunisttidens Polen, hvor stort set alt var en mangelvare.

Gamle opskrifter fra Gdansk har dog overlevet, ligesom det regionale køkken fra Kasjubien har en fremtrædende plads i området, selv om man egentligt bør adskille (mad)kulturen i Gdansk fra kulturen fra den omkringliggende region. I flere tilfælde ses det at private firmaer er gået i gang med at producere produkter som før 2. Verdenskrig var kendte i regionen, det gælder fx. for ost og marcipan.

Havet spiller selvfølgelig en vigtig rolle. Lokale fangster undgik selv under kommunismen ofte planøkonomernes distributionsnet, og blev solgt direkte fra bådene til hjem og mikro-fødevareindustri.

Meget af det man ser som regionale retter er egentligt polsk mad med et lokalt islæt. Tilflytterne efter 2. Verdenskrig kom fra hele Polen, men der var en overvægt fra de tidligere polske områder i Østeuropa, herunder de byerne Lwow og Vilnius.

Traditionelt har sild og torsk været hyppigt anvendt i det lokale køkken, mens ål har været en typisk spise ved højtiderne. Den mere velstående del af befolkningen har nydt baltisk laks, som både blev serveret kogt, bagt eller røget. Den lyse baltiske laks ses stadig på fiskemarkederne, men generelt sætter beboerne i Gdansk i dag tænderne i opdrættet norsk laks, som forhandles i indkøbscentrene. Flynder og sild ses til gengæld stadigt i store mængder til næsten ingen penge. De mange ben i flynderne og lugten af stegt sild gør dog at deres popularitet er begrænset, men snyd ikke dig selv for smagen hvis du opholder dig ved stranden, hvor de sælges fra mindre madboder.

 

Lokale produkter

Ost

Pommern er et af de få steder i Polen hvor der findes en tradition for hjemmeproduktion af fermenterede skæreoste, og i dag findes der et stort antal småproducenter som sælger disse karakteristiske oste til lokale butikker; en gang i mellem kan de også lade sig gøre at købe dem andre steder i Polen. De har normalt en relativ frisk smag med et strejf af skarphed, laves ofte med kommen og smuldrer let. Nogen gange ses osten også røget.

Chlupski Chopczyk er en camembert-type som blev produceret i byen Slupsk fra 1920erne. I et forsøg på at genoprette tabte traditioner har et lokalt mejeri i 2007 igen sat gang i produktionen, idet de har hjemkøbt opskriften og retten til navnet.

I den eksklusive del af Sopot, på Haffnere 6, har en butik specialiseret sig i polske regionale oste https://www.facebook.com/SerLanselot

Et irritationsmoment er dog at de ikke skriver priser på ostene, så med mindre man hele tiden spørger har man ingen ide om hvad den endelige regning løber op i.

Røgede produkter

Røgning er en traditionel måde at opbevare maden på, og i Pommern-regionen har det været udbredt til både kød og fisk. På lokale markeder ses et stort udvalg af røget kylling, and, skinke og andre former for pålæg, mens fiskeafdelingen vil røge stort set alt hvad det kommer fra havet.

Fisk

Som nævnt i begyndelsen af afsnittet har fisk altid været en af de vigtigste ingredienser i diæten i området. Røget ål anses for indbegrebet af lokal madkunst, mens sild altid har været i havet i store mængder. Saltede sild i en sur-sød lage er fortsat populært, der samme er røgede sild samt oliemarinerede sild.

Kød

Pølser hører ligesom i resten af Polen til den traditionelle spise. Fra det kasjubiske køkken ses hvid pølse (medisterpølse) samt worszta – en dybrød pølse med en klar røget smag, laver af svinekød og eventuelt gås med tilsætning af forskellige krydderier.

Svinekød og skinke går igen i mange traditionelle retter, men til festlige lejligheder går fjerkræ igen, specielt gås og and (som har været opdrættet i området siden vikingetiden), og som fx. bruges i egnsretten and fra pommern, som udbenes og dampsteges i en bradepande, hvorved den bevarer sin rige aroma. Serveres som middagsmåltid eller udskåret i tynde skiver som pålæg.

Bær og frugter

Der er en lang tradition for jordbær- og æbleavl i området, og også andre bær plukkes og anvendes i lokale fødevarer. Bær tilberedes traditionelt som syltetøj eller gele, og spises også sammen med kød- og vildtretter, mens man på ethvert marked i Gdansk vil se det righoldige udbud af forskellige æblesorter.

Honning

Biavl og honningproduktion er et traditionelt erhverv i regionen, og specielt tre honningtyper skiller sig ud. De kan alle købes i større indkøbscentre og på markeder i Gdansk-området.

Skovhonning fra Biernatki - en flydende masse med krystalliserede klumper. En let sødlig smag, til tider med en bitter bismag.

Honning fra Pszczolki (pszczolki er en by, hvis navn oversat til dansk betyder „bier”). Afhængigt af årstiden er denne honning lysegul, gylden eller mørk ravfarvet. Det er en klæbrig masse med en blomsteragtig lugt og en mild smag

Kasjubisk honning er en mørkt, flydende honning med en mørk farve og en bittersødlig smag.

øl

Traditionerne for ølbrygning i Gdansk-regionen går tilbage til middelalderen, og i selve Gdansk by var det et af hovederhvervene, hvilket navnet ulica Piwna (Ølgade) vidner om, og øllet blev eksporteret vidt omkring i Europa.

Med kapitalkoncentrationen indenfor bryggerivirksomhed produceres der dog nu kun øl i lokale mikrobryggerier i Gdansk, mens det Zywiec-ejede bryggeri i nabobyen Elblag holder gang i det lokale Hevelius mærke. Lokalbryggerierne kan findes i sektionen Barer og restauranter.

Vodka

Goldwasser er en vodka fra det 16. århundrede med en lidt urteagtig likørsmag. Er særligt træk ved goldwasser er indholdet af minimale flager af ægte guld. Rettighederne til produktet er nu solgt til en tysk likørfabrik, som producerer under navnet Danziger Goldwasser. Den sælges dog også med polske etiketter til restauranter i Gdansk.

Brød

Oliwski brød er en regional afart af det traditionelle polske „brød”, som er et solidt ´hvedebrød med en gevaldig tilsætning af rugmel. Nedenfor en video som viser hvordan brødet bliver til hos en af de lokale bagerier:

https://www.youtube.com/watch?v=koUiG6hf-lQ

Kasjubisk pumpernikkel er sursød, skiveskåret mørkt rygbrød i stanniolpakninger, som er langtidsbagt ved lav temperatur.

 

Læs mere om polsk mad og drikkevarer på

http://www.polenguide.pl/Mad%20og%20drikke/index.htm

 

 

 

 

 

 

 

TIL TOPPEN

 Polen Blog

Lidt af hvert om Polen på dansk