Gdansk
CITY GUIDE

© Michael Hardenfelt, 2013

 

 

 

 

 


Startside

Historien - Gdansk og 3-City


Praktiske oplysninger

Værd at besøge

Museer

Restauranter og barer

Indkøbsmuligheder

Overnatning

Gdansk - Gamle by

Gdansk - langs S-banen

Sopot

Gdynia

Film

Turistguide i Gdansk

Information om Polen

Polsk - dansk oversættelse


Nyhedsblog - aktuelle begivenheder i Gdansk


Lokale madtraditioner

Aktiv ferie - forskellige muligheder
Indkøb i Gdansk

 

Indkøbsmuligheder i Gdansk, Gdynia i Sopot

 

For mange besøgende er indkøb en vigtig del af et besøg i 3-city. Jeg har derfor søgt at samle en liste over forretninger og serviceudbydere. Der er primært tale om forretninger jeg selv benytter, og som jeg er tilfreds med. I nogle tilfælde er der dog tale om anbefalinger fra bekendte.

 

Frisører

Gdansk

Prisen for frisører på højt niveau overstiger generelt ikke 50% af prisen i Danmark, og for frisører i den billigere prisskala ligger prisen ofte på under 25% af den tilsvarende pris i Danmark. De mere eksklusive af slagsen taler engelsk.

En glimrende frisør tæt på hovedbanen i Gdansk er Jacques Andre, ul. Elżbietańska 9/10, som også tilbyder massage og kosmetiske behandlinger i en afslappet og eksklusive stemning: http://www.jandre.pl/en.html

Restauranter og barer

For en dansker er priserne normalt særdeles rimelige når vi taler om øl og mad. På normale barer betaler man sjældent over 10 zl. for en halv liter fadøl, og mange steder er det langt billigere. Bemærk dog at der findes hotelbarer hvor prisen har fået et hak opad, ligesom forskellige typer specialøl bliver stadig mere populært, og disse koster naturligvis mere.

Vin i supermarkeder koster nogenlunde det samme som i Danmark, men barernes og restauranternes avance er som regel lavere end i Danmark, så vin købt ude i byen er generelt billigere.

Spiritus er også langt billigere (i særdeleshed vodka), og på traditionelle barer anvendes stadig 5 cl. mål, men de fleste steder gives 4 cl. Prisen for et mål vodka begynder ved 6 zl. på de billige steder, så en ordentlig vodkabrandert kan klares selv med et beskedent budget.

En Bic Mac koster ca. 16 Kr. i Polen og 32 Kr. i Danmark, og det svarer meget godt til den generelle prisforskel på mad. På rimeligt gode restauranter kommer man sjældent af med mere end 50 zl. pr. næse for en almindelig forret + hovedret, og går man på små billige barer kan et måltid klares for 10-15 zl. Den samme trend ses på de restauranter der serverer mad i den mere eksklusive ende af skalaen.

 

Billeje

To tilfældige biludlejningsfirmaer.

AVIS
hotel Scandic Gdańsk
ul. Podwale Grodzkie 9
www: www.avis.pl

Europcar
Lufthavnen i Gdansk
ul.
Słowackiego 202A
www: www.europcar.pl

Elektronik

Der er ikke den store prisforskel mellem Danmark og Polen, og momsforskellen er kun 2%, så der er ikke meget at hente på den konto. Hvis man imidlertid er elektronik-freak, så vil man blive i godt humør af at besøge det lokale elektronikcenter, Media-Markt, hvis hjemmeside desværre kun er på polsk: https://www.mediamarkt.pl:

Gdansk

Al. Grunwaldzka 309 – tæt på universitetet

ul. Złota Karczma 26 – ved ringvejen

Gdynia

ul. Kcyńska 27C –  tæt på Chylonia (lokal togstation)

 

Bøger

Med mindre man ønsker at købe polske bøger vil et besøg hos en boghandel næppe bibringe mange indkøbsmuligheder. Bogmomsen og avancerne er dog lavere i Polen, så hvis nogen ønsker at købe engelske romaner, ordbøger, grammatikker eller bøger til engelskundervisning (og i et vist omfang også tyskundervisning), så kan man spare en hel del i forhold til danske priser.

Gdansk

English Unlimited – en sprogskole og boghandel beliggende i en bindingsværksbygning fra middelalderen. ul. Podmłyńska 10. http://eu.com.pl/

 

Tandlæger

Lidt afhængigt af hvad man skal have laver ligger priserne på 30-50% af tilsvarende danske priser, og kvaliteten er generelt i top. De fleste tandlæger taler engelsk, og klinikkerne er normalt moderne og lækre. Medicinsk service er selvfølgelig altid en meget individuel ting, og det er svært at anbefale noget til alle. Personligt benytter jeg en tandlæge i Gdynia, som godt nok taler glimrende engelsk, men internetsiden er på polsk. http://www.klinikastomatologiczna.com.pl/index.html

De færreste tandlæger har hjemmesider på engelsk, og hvis de har det kan man godt regne med at prisen ikke er specielt konkurrencedygtig. Her er en link til en tilfældig udvalgt tandlæge i Gdansk: http://www.victoriaclinic.pl/en/stomatology-gdansk-dermatology

 

Apoteker

Jeg har ikke foretaget en grundig analyse af medicinpriserne i Danmark og Polen, men jeg har indtrykket af at de fleste former for medicin er billigere i Polen, både receptpligtig og håndkøbsmedicin. Det gælder specielt for de billigere typer håndkøbsmedicin, mens der næppe er meget at spare på dyr medicin, som stadig er dækket af patenter.

Apotek hedder Apteka på polsk, og de findes overalt, så jeg anbefaler ikke noget specielt sted.

 

Bilreparation

Både arbejdsløn og reservedele er billigere i Polen, så det kan ofte betale sig at kombinere ferien med en gennemsyn eller en større reparation. Det kan selvfølgeligt være vanskeligt at kommunikere med den lokale mekaniker, og der kan også være problemer med at man helst vil kende den person man betror sin bil til, så anbefalingen gælder nok primært hvis man alligevel bruger autoriserede værksteder, hvor der næppe er nogen forskel i kvaliteten af de ydelser der tilbydes.

Cigaretter og spiritus

Et karton amerikanske cigaretter eller Prince koster 145-160 zloty, så der er stadig lidt at spare. På spiritus vil specielt vodka være billigt i forhold til Danmark, mens besparelsen på andre alkoholtyper ligger på op til 50%. Ved køb i lufthavnen spares som regel ikke noget som helst.

 

Møbler

Jeg har ikke sammenlignet priserne, men fra bekendte har jeg hørt at Ikea er ca. 50% billigere med nøjagtigt de samme produkter, så hvis man skal til Polen i sin varebil er det måske værd at sammenligne priserne i kataloget.

 

Rav og sølvsmykker

Er klart billigere end i Danmark. Anbefaler en spadseretur gennem Mariackagade (ul. Mariacka) i Gdansk, hvor der ligger et stort antal smykkebutikker, hvor kvaliteten er i orden. Der er både billigere butikker og meget eksklusive udsalgssteder; en del af butikkerne har eget værksted, hvor man kan se hvordan smykkerne bliver lavet. Pas på med at købe rav ved lokale boder, kvaliteten vil ofte være meget ringe.

 

Tøj

Mærkevaretøj kan være en anelse billigere i Polen end i Danmark, men ikke noget der er værd at tale om. Hvis det derimod drejer sig om beklædning uden kendte navne på mærkesedlen, så er de ofte meget billigere end i Danmark. Det gælder både for butikker med indisk tøj og mere anonym beklædning som for luksusvarer i højeste kvalitet. Hvis man kan lide at gå i butikker vil det være en fornøjelse at sammenligne priser i et af de store butikscentre, men man kan også søge små butikker i sidegaderne.

Der er rigtigt mange indkøbscentre i Polen.

Tæt på hovedbanegården i Gdansk ligger et mindre indkøbscenter, Galeria Handlowa Madison (Rajska 10). http://www.madison.gda.pl/

Større centre findes lidt udenfor centrum, ved stationen i Wzreszcz (station ved lokalbanen). Galeria Bałtycka, aleja Grunwaldzka 141. http://www.galeriabaltycka.pl/

En andet meget stort center er Centrum Riviera i Gdynia, ul. Kazimierza Górskiego 2. http://www.centrumriviera.pl/en/

 

Brugt tøj

Brugt tøj bliver oftest indsamlet i Skandinavien, Tyskland eller England, hvorefter det rengøres, udglattes og udstilles i små butikker i Polen. Der er ofte tale om glimrende tøj uden spor af brug, som sælges til en brøkdel af prisen for nyt. Butikkerne findes forskellige steder, som regel med em lille udstilling i vinduet og et stort skilt med ”ciuchy” eller ”odziez uzywana”. Sælges normalt til kilopris. Værd at prøve, hvis man kan lide at ”jage”.

Andet

Kemiske produkter til landbrug og have er efter sigende langt billigere i Polen end i Danmark.

Med hensyn til sejlbåde har bekendte fortalt mig at de har sparet en lille formue på at købe nyt sejl i Gdansk.

Coca cola, svampe og lokale grøntsager er klart gode indkøbsmuligheder, hvis man har lyst til at tage dem med hjem til Danmark i bilen.

Kunst og kunsthåndværk

Kunstakademiet i Gdansk udklækker mange glimrende lokale kunstnere, og også mange tilflyttere har fået blik for det attraktive ved at bo i området. Det giver en stor gruppe mindre kendte, lokale kunstnere, hvis arbejder kan erhverves i lokale gallerier til overkommelige priser.

Keramik

Produceres overvejende i det vestlige Polen, men produkterne sælges overalt. Der er primært tale om keramik til køkkenredskaber, fade og tallerkner. Flotte produkter og rimelige priser.

 

 

 

 

 

 

 

TIL TOPPEN

 Galleri i Gdansk
Indholdsfortegnelse

#Frisører

#Restauranter_og_barer

#Billeje

#Elektronik

#Bøger

#Tandlæger

#Apoteker

#Bilreparation

#Cigaretter_og_spiritus

#Møbler

#Rav_og_sølvsmykker

#Tøj

#Brugt_tøj

#Andet

#Kunst_og_kunsthåndværk

#Keramik

Polen Blog

Lidt af hvert om Polen på dansk